Dbać o zdrowie należy zawsze, ale tak na prawdę w świetle aktualnych wydarzeń, ludzie zaczynają

Japońska ceremonia parzenia herbaty
Historia ceremonii parzenia herbaty sięga XII wieku. To nie tylko przygotowanie proszku zielonej herbaty matcha. Chodzi o dotarcie do sfery duchowości. Harmonia, szacunek, czystość i spokój ducha.
POCZĄTKI
W IX wieku japońscy mnisi, po studiach w wielkich klasztorach w Chinach, wrócili do Japonii, przynosząc ze sobą cenne liście zielonej herbaty.
Początkowo ceremonia parzenia i picia herbaty zarezerwowana była tylko dla arystokratów, a wszystko odbywało się wśród drogocennych japońskich i chińskich przedmiotów.
W końcu w XVIw pojawił sięł Sen No Rikyu: ten wielki Mistrz Herbaty odnowił ceremonię picia herbaty i przedstawił ją w prostej, niezmiennej formie, którą Japończycy przyjęli i żarliwie praktykowali. Sen no Rikyu prowadził ceremonię w małym wiejskim pawilonie ze skromnymi i dyskretnymi przedmiotami. To był cały duch prostoty i medytacji zen.
cha-no-yu- CEREMONIAŁ
Tradycyjna ceremonia odbywa się w ogrodzie lub pomieszczeniu zaaranżowanym na ogród. Obcowanie z naturą ma wywołać harmonię, spokój wewnętrzny i symbolizować oderwanie od rzeczywistości.
Podczas parzenia herbaty ważne są wszystkie gest zarówna Mistrza Ceremonii jak i gości. Panuje atmosfera spokoju i harmonii, a rozmowy krążą wyłącznie wokół ceremonii parzenia herbaty.
Mistrz wita gości, podaje im wodę, którą myją ręce i płuczą usta. Dzięki temu oczyszczają zarówno ciało jak i duszę. Następnie goście siadają na tatami ( na podłodze na specjalnych poduszkach) i rozpoczyna się właściwa część ceremonii.
Mistrz Ceremonii przeciere wszystkie naczynia jedwabną szmatką, podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury w naczyniu zwanym cha-gama,, bambusową łyżeczką odmierza odpowiedznią ilość Matcha (3 łyżeczki na osobę), zalewa ją gorącą wodą i za pomocą bambusowej trzepaczki (chasen) tworzy piankę herbacianą.
Podczas przygotowania herbaty goście delektują się lekkimi potrawami lub słodyczami podawanymi na tradycyjnym japońskim papierze. Następnie biorą w dłonie miseczki (Chawan) z idealnie przygotowaną herbatą i obracając ją w dłoniach doceniają jej piękno. Następnie w 3,5 łykach przeżywają kojące, mistyczne doznania. Ceremonia ta ma dostarczyć wrażenie harmonii, spokoju ducha – oczyścić zarówno ciało, jak i umysł.
PRZYGOTOWANIE MATCHA KROK PO KROKU
- Zagotuj świerzą wodę i pozwól jej ostygnąć do 70-80C
- Do czarki nasyp 2 bambusowe łyżeczki herbaty Matcha ( ½ łyżeczki do herbaty)
- Herbatę zalej 80ml gorącej wody
- Mieszaj herbatę miotełką minimum 30s, az do uzyskania na powierzchni delikatnej pianki
- Delektuj sie bogactwem smaku, aromatu i pozytywnych właściwości herbaty Matcha